PROLJEĆE U SRCU ZIME: Voćke propupale i dale signal pčelama da je “došlo proljeće”

Zbog temperature i do osamnaest Celzijevih stupnjeva, voćari i vinogradari već zbrajaju štetu koja bi mogla nastati zbog uranjene vegetacije i mogućeg naglog zahladnjenja. I pčelari gledaju termometre i slušaju prognoze.

 

Naime, zbog visokih temperatura pčele ne hiberniraju, troše hranu u košnici, a medonosnih biljaka još nema.

Točno prije godinu dana sjever Hrvatske bio je okovan snijegom i ledom, zbog ptičje gripe i hladnoće, perad je bila u zatvorenom. Danas – potpuna suprotnost. Za vikend su temperature dosezale i osamnaest Celzijevih stupnjeva, što je ponegdje uzrokovalo ranu vegetaciju. Nagle temperaturne oscilacije – ne pogoduju voćkama i lozi – slaže se struka. Nadaju se da većih šteta neće biti. Evo kakvo je stanje na imanju Vladimira Drvarića iz Ladanja Gornjeg i Josipa Kelemena u Salinovcu, prenosi HRT.

Došlo je takvo vrijeme, kažu pčelari, kad pčele više ne mogu preživjeti bez ljudi. A vremenske neprilike ne idu im na ruku. Priroda se počela buditi, cvatu proljetnice, na nekim je mjestima procvala i lijeska. To je signal pčelama da stiže proljeće. A one bi sad trebale mirovati. Iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede pčelarima savjetuju dohranu, kako bi pčele bile u dobroj formi do cvatnje bagrema.

(Dnevnik.ba)