Ne jedete previše, ali često se osjećate naduto i teško, a usto vas muče plinovi, grčevi ili proljev?
Trbuh vam se čini ogromnim i neugodno vam se skinuti u kupaći kostim?
Jeste li znali da uzrok ovog neugodnog stanja može biti i obično žvakanje žvakaće gume, prebrzo jedenje ili ispijanje omiljenog napitka na slamku?
Ako to prakticirate, u vašim se crijevima učestalo stvara višak zraka.
Uzroci nadutosti mogu biti i stres, intolerancija na hranu, sindrom iritabilnog crijeva, problemi s probavom, PMS ili namirnice koje napuhuju.
Dobre navike kojima ćete izbjeći napuhanost
Ako želite imati ravan i zdrav trbuh, izbjegavajte:
- prezačinjenu, prženu i masnu hranu te hranu bogatu aditivima
- hranu koja sadrži umjetna sladila, šećere i sol
- namirnice koje napuhuju, primjerice grah, brokulu, kupus, kelj, leću i prokulice
- pića na slamku
- žvakaće gume
- gazirana pića
- cigarete
Brzim jedenjem hrane gutate veće količine zraka, koje se zatim nakupljaju u vašim crijevima.
Osim toga, da bi od mozga do želuca stigao signal sitosti, treba proći 20 minuta od prvog zalogaja.
Stoga jedite polako i svjesno te dobro prožvačite hranu.
Ne samo da ćete tako spriječiti nadutost nego ćete i manje jesti, što je dodatni plus ako želite smršavjeti.
Pazite i da vremenski razmak između obroka bude barem 3 sata kako bi se hrana mogla dobro probaviti.
Uvedite još jednu zdravu naviku – 15-minutnu šetnju poslije večere.
Namirnice protiv nadutosti
1. Ananas i banane
Ananas, jako ukusno i sočno tropsko voće, pomaže u čišćenju probavnog sustava i smanjuje napuhnutost.
Sadrži enzim bromelain, koji razgrađuje bjelančevine i smanjuje upalne procese.
Banana obiluje kalijem – mineralom koji sprečava zadržavanje vode u organizmu, uzrokovano povećanim unosom soli.
No, uvijek birajte zrele banane jer nezrele uzrokuju još više plinova!
2. Jogurt s probioticima
Za razliku od mlijeka i sira, koji će vas naduti, jogurt s probiotičkim kulturama ima suprotan učinak – on će izravnati vaš trbuh.
Dobre bakterije koje jogurt sadrži crijevima pomažu u razgradnji hrane, što smanjuje nadutost.
3. Đumbir
Dok prezačinjena hrana i hrana bogata aditivima izazivaju upalne procese u organizmu, potpuno suprotan učinak ima sve omiljeniji začin – đumbir.
On ublažava upale i smanjuje napuhnutost.
Pomoći će vam konzumacija čaja od đumbira ili žvakanje kandiranog đumbira.
Enzim zingibain iz đumbira također pomaže u probavi bjelančevina.
4. Zobena kaša
Zob obiluje vlaknima koja potiču probavu i rad crijeva te samim time smanjuje osjećaj nadutosti.
Smanjuje kolesterol koji upija poput spužve te ga izbacuje iz organizma.
Djeluje i kao odličan saveznik u borbi protiv kožnih oboljenja poput psorijaze ili atopijskog dermatitisa.
Recept za zobenu kašu:
Zagrijte lončić vode i dodajte zobene pahuljice.
Miješajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.
Po želji dodajte svježe, sušeno ili orašasto voće, grožđice, mak, cimet, med, lanene, sezamove sjemenke.
5. Paprena metvica
Poput đumbira, i metvica je već stoljećima poznata po dobrim učincima na probavu.
Umiruje trbušne mišiće i olakšava plinove.
Redovito pijte čaj od metvice, čak i ljeti, ili uzimajte ulje paprene metvice u kapsulama.
Pomoći vam mogu čak i bomboni s paprenom metvicom bez šećera.
Napomena
Nadutost je uglavnom kratkotrajno stanje koje prolazi nakon što promijenite navike i jelovnik.
No ponekad ona može biti dugotrajna i ukazivati na neki ozbiljniji problem.
Ako sumnjate na intoleranciju na laktozu ili gluten, ili ako imate neke druge simptome poput proljeva i bolova u trbuhu, obratite se liječniku.
(www.alternativa-za-vas.com)