Prilika za 74 mlade osobe s fakultetskom diplomom za zaposlenje u Oružanim snagama BiH

Povodom objave IV. Javnog konkursa za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga BiH, u Domu OS BiH u Sarajevu je održana konferencija za novinare, na kojoj su se novinarima obratili zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Boris Jerinić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse generalmajor Senad Mašović.

 

Press konferenciji su prisustvovali predstavnici Ambasade Velike Britanije u BiH, kao države koja podržava ovaj projekat, predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kao i mladi oficiri koji su kroz ovaj proces prijema ostvarili svoj angažman i karijeru u Oružanim snagama BiH.

Zamjenik ministra Boris Jerinić, načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Senad Mašović su se, prije svega, zahvalili Ambasadi Velike Britanije u BiH, kao i NATO štabu u Sarajevu, na podršci koju pružaju ovom projektu, kojim se dugoročno rješava oficirski kadar i istovremeno vrši podmlađivanje oficirskog kadra u u Oružanim snagama BiH. Oni su u svojim obraćanjima ohrabrili mlade ljude sa fakultetskom diplomom da se prijave na Javni konkurs koji je objavljen danas i trajat će do 30. septembra 2016. Ovim konkursom u OS BiH se otvaraju 74 formacijska mjesta, različitih rodova i službi, što je idealna prilika za zaposlenje djevojaka i mladića koji imaju završen fakultet i manje od 27 godina na dan 01.01.2018., kada nakon jednogodišnje obuke potpisuju Ugovor o prijemu u vojnu službu..

 

Uvodničari su istakli da se radi o apsolutno transparentnom procesu, zaštićenom od bilo kakvog oblika korpucije, te da se obuka vrši i u skladu sa NATO standardima. Jednogodišnja Osnovna oficirska obuka koju kandidati prođu prije potpisivanja Ugovora o prijemu u vojnu službu, bit će prva stepenica  za mlade ljude u izgradnji profesionalne karijere u kojoj će napredovati isključivo zahvaljujući svom znanju, sposobnostima i zaslugama. Po prijemu u oficirski kor OS BiH slijede daljnja intenzivna stručno-specijalistička usavršavanja u BiH i inostranstvu.

 

Dostizanje visokog stepena interoperabilnosti, sposobnosti, spremnosti i obučenosti su prioriteti OS BiH, a s ciljem što efikasnijeg izvršavanja misije i zadataka propisanih Zakonom o odbrani BiH. Prijem novih, mladih i obrazovanih oficira znači perspektivu, napredak i razvoj OS BiH, te nastavak uspješnog participiranja u demokratskoj izgradnji Bosne i Hercegovine.

Na press konferenciji su premijerno prikazani i video spotovi, koji će se koristiti tokom medijske kampanje. Konkurs je objavljen na web stranici Ministarstva odbrane BiH www.mod.gov.ba, gdje se mogu pronaći svi uslovi koje kandidati trebaju ispunjavati, kao i način apliciranja

(Ured za odnose s javnošću)