Kivijem poboljšajte probavu i spriječite nastanak raka

Vjerojatno ste već čuli o brojnim ljekovitim svojstvima kivija. Kivi se naziva super voćem jer je bogat antioksidansima, vitaminom C, kalijem, folnom kiselinom, polifenolima i vlaknima. Također je i dobar izvor vitamina E.

Pored toga nevjerojatno je ukusan i lako dostupan.

Nadasve je neobičan zbog svoje smeđe dlakave kore koja skriva slatko zeleno meso puno crnih koštica.

Originalni naziv mu je bio kineski ogrozd, no stanovnici Novog Zelanda preimenovali su ga u kivi po istoimenoj endemskoj ptici.

Uz kivi do zdrave i uredne probave

Kivi ima moćno djelovanje na probavni trakt, ali se o tome rjeđe govori zbog mnogih drugih dobrobiti koje ovo voće donosi.

Puno ljudi ima problema s lošom probavom, a najčešći simptomi su:

  • nadutost
  • bol u trbuhu
  • otežano i nepotpuno pražnjenje
  • vjetrovi
  • loše raspoloženje

Ovi simptomi otežavaju kvalitetu svakodnevnog života, a ako ih zanemarite mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ako imate ove probleme, posegnite za kivijem i uvjerite se u njegovo ljekovito djelovanje.

Zbog svojih izvanrednih digestivnih svojstava odličan je izbor za doručak.

Toliko je djelotvoran da postoje čak i preparati za probavu na bazi ekstrakta kivija.

1. Poboljšava razgradnju proteina

Otežana probava proteina može narušiti ravnotežu organizma jer su proteini esencijalni oblik aminokiselina, potrebni za sve tipove staničnih funkcija.

Još je opasnije to što neprobavljeni proteini vode do nakupljanja toksina u crijevima.

Toksini u crijevima mogu uzrokovati različite probleme, uključujući nadutost i vjetrove, debljanje, bol u donjem dijelu leđa, neugodne mirise i zadah.

Znanstvena studija provedena 2010. godine službeno je potvrdila da kivi pomaže u probavi važnih proteina, uključujući i one teško probavljive, među kojima su kazein te sojinprotein.

Glavna aktivna komponenta u kiviju je proteolitička kiselina – enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.

2. Smanjuje zatvor

Postoji nekoliko studija koje dokazuju laksativno djelovanje kivija.

Primjer su dvije zasebne studije, jedna na skupini od 33 ispitanika koji su bili kronično konstipirani, a druga na 38 starijih ljudi.

U obje studije, pacijenti su jeli po 2 kivija na dan.

Studija na kronično konstipiranim ispitanicima otkrila je da konzumiranje kivija potiče i pojačava spontani rad crijeva kod većine pacijenata.

Mnogi od njih iskusili su olakšanje i smanjenje neugodnosti od zatvora. Također je bilo ubrzano pražnjenje crijeva.

Studija na starijim ispitanicima indicirala je da kivi sadrži cijeli niz sastojaka koji potiču bolji rad crijeva.

To su neprobavljivi oligosaharidi (kompleksni ugljikohidrati koji djeluju kao prebiotici), vlakna i actinidin.

Mučite li se i vi s konstipacijom, probajte svakodnevno za zajutrak pojesti 2 kivija.

3. Pomaže osobama sa sindromom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva česti je poremećaj gastrointestinalnog sustava.

Karakteriziraju ga bol u trbuhu, proljev, konstipacija, izmjena proljeva i zatvora.

Tretman ove bolesti može biti otežan.

Studija provedena 2010. godine istraživala je djelovanje kivija upravo na ovaj sindrom.

Otkrića su bila iznimno pozitivna.

Kivi je ispitanicima pomogao dovesti rad crijeva u ravnotežu.

4. Smanjuje rizik od raka crijeva

Znanstvena otkrića pokazala su i važnu povezanost između oksidativnog stresa i raka crijeva.

Oksidativni stres događa se tijekom opskrbe stanica kisikom.

Stanice se pritom izlažu opasnosti od slobodnih radikala koji mogu oštetiti ili uništiti stanice.

Nažalost, današnji stil života i zagađeni okoliš dramatično povećavaju broj slobodnih radikala.

Zbog toga je važno unositi što više antioksidanata – prirodnih sastojaka koje štite od negativnog djelovanja slobodnih radikala.

Kivi je bogat antioksidansima polifenolima koji, između ostalog, štite od slobodnih radikala.

Znanstvena studija iz 2001. godine otkrila je da ekstrakt kivija štiti stanice od oksidativnog stresa snažnije nego vitamin C. Pored toga, pomaže popraviti oštećenja DNK.

Najviše antioksidanata nalazi se u koži kivija koja baš i nije najprimamljivija za konzumaciju, a sadrži najviše nutrijenata.

Koža se smije konzumirati jedino ako ste potpuno sigurni da ste nabavili kivi iz organskog uzgoja.

5. Pomaže uspostaviti ravnotežu crijevne flore

Kivi je novootkriveni izvor prebiotika.

Prebiotici su neprobavljivi ugljikohidrati koji hrane dobre bakterije u crijevima i tako pridonose uspostavljanju zdrave crijevne flore.

Znanstvenici su otkrili da je kivi učinkovitiji od poznatog prebiotika inulina u rastu važne dobre bakterije Lactobacillus rhamnosus.

Biljni fenoli u kiviju također su izvrsni za kontrolu loših bakterija jer sprečavaju njihov pretjerani rast.

Uravnotežena flora crijeva jedan je od glavnih temelja dobroga zdravlja, a isto tako i zdravog mršavljenja.
Napomena:

Kivi je krivac za 10% alergija kod djece, zato budite oprezni ako djetetu prvi puta dajete ovo voće.

(www.alternativa-za-vas.com)