Kadet OS BiH Martin Mlakić proglašen najboljim kadetom na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst u Velikoj Britaniji

Na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst, jednoj od najznačajnijih vojno-školskih ustanova Velike Britanije, održana je svečana parada u čast završetka školovanja klase kadeta školske 2017/2018. godine.

 

Bosna i Hercegovina ima razloga da bude ponosna na kadeta Martina Mlakića koji je uspješno okončao školovanje na ovoj akademiji. Naime, za svoja postignuća u edukaciji, obuci i fizičkoj spremnosti, kadet Martin je proglašen najboljim međunarodnim kadetom u ovoj klasi, za šta je nagrađen ‘mačem sa posvetom’.

 

Također, kadeti iz Bosne i Hercegovine i ranije su dobijali nagrade po završetku školovanja na ovoj akademiji, ali je ovo prvi put da naš kadet dobije ovakvu vrstu nagrade. Inače, u ovoj klasi je bilo 29 međunarodnih studenata, iz ukupno 19 zemalja svijeta.

 

Pored navedene nagrade, kadet Mlakić  je dobio i nagradu za najboljeg strijelca u svojoj klasi na taj način dodatno uveličavši svoj uspjeh.

 

Svečanoj ceremoniji je prisustvovao veliki broj zvanica iz cijelog svijeta, a delegaciju Bosne i Hercegovine činili su ambasador BiH u Velikoj Britaniji Nj. E. Branko Nešković, te vojni ataše u Velikoj Britaniji brigadir Nedžad Sadiković.

 

(Ured za odnose s javnošću)