Balkan Super Liga postavlja temelje za velika dostignuća u Evropi!

Takmičenje u Balkan Super Ligi počinje ovog vikenda, kada će se petnaest klubova iz sedam različitih zemalja širom Jugoistočne Evrope boriti za prestižnu titulu. Ragbi liga Klub FIS Vitez 18.3. , u okviru 1. kola Balkan super lige, gostuje u Beogradu kod Ragbi Kluba Dorćol. 

 

Oko 300 igrača iz Srbije, Grčke, Turske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Crne Gore će razgaziti svoje kopačke tokom BSL 2018. što će biti veliki podstrek za ovaj sport na Balkanu.

Elitno klupsko takmičenje je u svojoj drugoj godini postojanja, pošto su se sedam ekipa takmičile za trofej u 2017. Partizan je osvojio prvi trofej u istoriji pobijedivši velike rivale Crvenu zvezdu nakon velike borbe u prošlogodišnjem finalu.

 

Fotografija Željka Ljubanića.

 

Balkan Super Liga počinje za vikend 17. i 18. marta u Beogradu kada će se lokalne ekipe Radnički i Dorćol sastati sa Vitezom i Ratnicima iz Banjaluke.

Sa osam novih timova koji će se priključiti Balkan Super Ligi postoji neizvjesnost oko nivoa vještine igrača koji dolaze iz zemalja koje su nove u svijetu ragbi lige.

U svakom slučaju, administrator Dragan Pavlović kazao je da bi mogućnost velike rezultatske razlike na terenu mogla da utiče na umanjenje važnosti ovog takmičenja.

“Naš najveći problem je nizak nivo pojedinih klubova i nedostatak novca. Malo je frustrirajuće putovati 1000 km i pobijediti protivnika sa 100 poena razlike.“

„U početku moramo biti jako realni, sa obje noge čvrsto na zemlji. Moramo ostati fokusirani i polako podizati nivo (igre).“

Klubovi iz Srbije će ponovo početi takmičenje kao favoriti u 2018.

Srpsko domaće prvenstvo se smatra najjačim u regionu, a ono okuplja oko 600 aktivnih igrača, osam seniorskih klubova i takmičenja za mlade i to za mlađe od 12 godina pa sve do mlađih od 18 godina.

Crvena zvezda je preduzela potrebne korake kako bi osvetila svoj poraz u finalu BSL-a sa impresivno odrađenom pred-sezonom. Klub je za 2018. ugrabio iskusnog australijskog trenera Trev Smita i bivšeg američkog fudbalera i igrača koji je bio na probi u Toronto Wolfpack-u Monte Gadisa.

Direktor i finansijska podrška kluba Kolin Klejveg insistira na tome da klub „ne želi da kupi gomilu trofeja“.

“Regrutovali smo dobre internacionalne igrače koji će unaprijediti naše vještine. Nećemo da regrutujemo igrače koji će prosto oduvati lokalne ekipe.”

Trev Smit je važan dodatak ekipi. Unapređivanje trenera i infrastrukture je ključno ne samo za kratkoročne uspjehe već posebno za našu dugoročnu viziju sporta.

„Srpski igrači imaju potencijal da igraju na višem nivou. Mi želimo da pretvorimo taj potencijal u stvarnost.“

Klubovi koji će učestvovati u Balkan Super Ligi 2018:

Srbija: Partizan, Crvena zvezda, Dorćol, Radnički Beograd i Radnički Niš

Grčka: Aris Eagles, Patras Panthers i Rodos Knights

Turska: Kadikoj Bulls i Bilgi Badgers

Bosna i Hercegovina: FIS Vitez i Banja Luka Ratnici

Bugarska: Lokomotiva Sofija

Albanija: RC Tirana

Crna Gora: RC Bar

 

Tekst pisao: Stuart McLennan 

Izvor:Everything Rugby League